Handleiding raamfolie en stickers plakken

Belangrijk: Lees eerst de instructies een keer helemaal door, zet alles klaar en neem de tijd ervoor. Haastige spoed is zelden goed! Voor grote stickers is het handig om met z'n tweeen te zijn. De beste resultaten worden verkregen bij een verwerkingstemperatuur tussen 15 en 30 oC. Test de ondergrond eventueel eerst met de bijgeleverde proefsticker. Laat de proefsticker tenminste 2 uur zitten om de hechting te controleren.

Benodigdheden: Hobbymes (evt. schaar), rakel (of oud creditcard-achtig pasje), meetlint, papieren schilderstape, evt. haarfohn. Extra voor de natte plakmethode: Spuitflacon water met één druppel zeep (zonder siliconen, bv. babyshampoo); liever géén zeep dan teveel!

Opbouw van de sticker:

Opbouwsticker

De droge of natte methode: U kunt de stickers of raamfolie aanbrengen op de droge of natte manier (zie punt 5). Welke manier u kiest hangt af van de ondergrond waarop u de sticker aanbrengt en de grootte van de sticker. De natte methode is het makkelijkst vooral voor grote stickers, mits de ondergrond hiervoor geschikt is. Bij deze methode is er in eerste instantie nog weinig kleefkracht. De droge methode moet in één keer goed gaan.

1.   Maak de ondergrond goed schoon, vetvrij en droog. Leg de sticker op een tafel en wrijf met de rakel de sticker nog eens goed vast op de applicatiefolie.
2. Plakinstructies1 Bepaal de plaats van de sticker ZONDER het rugpapier te verwijderen. Gebruik hiervoor aan beide uiteinden een stukje schilderstape. Meet evt. na met een meetlint of waterpas.
3. Plakinstructies2 Maak een scharnierpunt loodrecht op het grootste stuk van de afbeelding. Bij een kleine sticker is de linker- of rechterzijkant het scharnierpunt.
4. Plakinstructies3 Snij het schilderstape aan een kant door. Vouw de losse helft over de ander helft en maak het rugpapier los van de sticker en de applicatiefolie. Snij het rugpapier bij het scharnierpunt weg.
5a. DROGE METHODE  
  Plakinstructies4d Vouw het eerste deel terug. Laat wel voldoende ruimte tussen de sticker en de ondergrond (een hoek van ca. 20 graden) om te voorkomen dat de sticker nu al vastplakt.
5b. NATTE METHODE  
  Plakinstructies4n Maak met de verstuiver de volledige ondergrond nat (gebruik geen spons of doek, want daarmee kunt u stof en vuil achterlaten). Maak met de verstuiver ook de lijmlaag nat. Vouw het deel voorzichtig terug. U kunt de sticker, indien nodig, nog iets verschuiven, waardoor luchtbellen en vouwen kunnen worden voorkomen.
6. Plakinstructies5 Voer deze stap langzaam en secuur uit: Druk het materiaal stevig aan met een rakel in overlappende bewegingen van binnen naar buiten, waarbij je de sticker langzaam op de ondergrond mee laat zakken. 
Druk bij de natte methode hard genoeg om al het water tussen de lijmlaag en de ondergrond te verwijderen. Veeg de sticker en de randen af.

Maak het scharnierpunt los en herhaal stap 3 t/m 5 voor het andere deel van de sticker.

7. Plakinstructies6 Wacht bij de natte methode min. 30 min. voordat u de applicatiefolie verwijderd. 
Trek voorzichtig in één gelijkmatige beweging de applicatiefolie eraf in een hoek van 0 tot 30 graden. Druk met de rakel de stukjes sticker aan die nog loskomen.

Doe een doekje om de rakel heen en druk alles nog eens goed aan. Prik evt. luchtbellen tussen het vinyl en de ondergrond door en druk de lucht door het gaatje naar buiten. Gebruik evt. hierbij een fohn, dan is de lucht er beter uit te drukken.

Wij wensen u veel plezier van uw stickers/raamfolie.